PROGRAM REHABILITACIJE

smijeh je najbolji pokazatelj uspjehadogovor - šta radimo sljedeće(ne)uspjeh se ne da sakriti

Program rehabilitacije se razvija na individualnom principu nakon što se sagleda stanje i potrebe osobe koja živi sa demencijom. U zavisnosti od tih parametara se definiše cilj "programa rehabilitacije" koji se treba realizirati. Program traje 3 mjeseca i za to vrijeme je osoba koja živi sa demencijom smještena u Centru za demenciju.

Cilj programa može biti: 

1. rehabilitacija - Usljed napredovanja bolesti ili usljed pogoršanja zdravstvenog stanja osobe koja pati od demencije vrlo često dolazi do naglog pada kognitivnih sposobnosti što se odražava i na njeno ukupno stanje. Individualno osmišljenim aktivnostima radimo na povratu prethodno izgubljenih sposobnosti.  Pod time se misli da se osobi vrate mogućnosti koje je ona imala ili joj pružimo zamjenske vještine kojima kompenzira radnje koje više ne može obavljati. Na taj način pomažemo osobi da produži svoju samostalnost kako bi što duže ostala kući, odgodimo terminalne faze i pružimo dostojanstveniju budućnost.

2. Trening nakon uspostavljanja dijagnoze demencije. To je program kojim se pogođenoj osobi uspostavlja adekvatna medicinska terapija demencije, educira se o demenciji i obučava se za samostalan život, daju joj se alati i treniramo je novim vještinama. Na taj način se priprema za dugotrajnu borbu sa svojom bolešču kako bi prihvatila svoju bolest, pripremila se za novu fazu života, zadržala svoju samostalnost  i imala dostojanstvo. Ukoliko osoba pogođena demencijom živi u zajednici, jedan član je dužan educirati se.   

Ovaj program je jako značajan za samu pogođenu osobu kao i za porodicu i do sada smo postigli izvanredne rezultate u njegovoj implementaciji.