PROGRAM PODRŠKE NJEGOVATELJIMA

Zadatak njegovatelja osobe koja živi sa demencijom je izazovan, naporan i odgovoran. 

Osoba pogođena demencijom može dosta dugo živjeti u zavisnosti od bolesti koja je demenciju izazvala te hroničnih bolesti koje sama pogođena osoba nosi sa sobom. Podaci govore da se sa Alzheimerovom bolešću može živjeti 12-15 godina od pojave simptoma, dok od njenog nastanka do smrti može proći i 25 godina. Sa Vaskularnom demencijom u zavisnosti od uslova i načina života te post-dijagnostičke podrške pogođena osoba živi 10-12 godina.

Dug je to period u životu svakog čovjeka! Ako uzmemo u obzir da svaki čovjek pravi planove da odlaskom u penziju krene u ostvarivanje svojih snova suočavanje sa dijagnozom predstavlja "strašnu vijest" za pogođenu osobu, supružnika i cijelu porodicu. Zbog pomanjkanja znanja, svijesti i predrasuda svi smatraju da "život staje a svi planovi za budućnost padaju u vodu". 

Međutim, to nije tako. Važno je shvatiti da dužina života pogođene osobe nakon dijagnoze(pravovremene!!!) zavisi koliko od same pogođene osobe toliko i od njegovatelja. Stoga, kod osobe koja živi sa demencijom se javljaju depresivne i anksiozne epizode dok njegovatelj doživljava "burn out sindrom tj.sindrom izgaranja" usljed preopterećenja koje doživljava(fizičko, emocionalno, socijalna isključenost).

Predrasude o demenciji izazvane manjkom znanja i niskom sviješću porodicu upućuju na potpuno pogrešan put. Dijagnoza se ne prihvata i odbacuje se. Porodica se umiruje da je pogođena osoba "dobro" a prijedlog svake aktivnosti se komentariše "za sada nije ništa strašno pa ćemo vidjeti kako će sve ići"! Ovim potpuno pogrešnim pristupom se porodica ograđuje od pogođene osobe i jasno joj stavlja do znanja da je ostavljaju usamljenu u borbi sa demencijom. Osoba pogođena demencijom postaje depresivna, zatvara se u sebe, sakriva svoje pravo stanje a napredovanjem bolesti počinje porodicu odbacivati što se ogleda na različite načine: optuživanjem, nepovjerenjem pa sve do iskazivanja agresivnosti nakon čega porodica reaguje kako bi se zaštitila! Mjere koje se poduzimaju se opravdavaju da su u najboljem interesu pogođene osobe ali su u stvari zaštita porodice, njenog načina života i svakodnevnog funkcionisanja.

Tada je malo toga što se može poduzeti u tretmanu pogođene osobe a što će pomoći pogođenoj osobi da se stabilizira. Teško je nadoknaditi godine pogrešnog postupanja i stvoreni jaz između pogođene osobe i porodice.

Porodica traži čarobnu "pilulu" kojom će se stvari rješiti i pomoći svima. Nažalost, takve pilule i terapije nema.

Zato smo pokrenuli PROGRAM PODRŠKE NJEGOVATELJA koji podrazumijeva:

1. edukaciju

2. savjetovanje

3. uslugu "PREDAH"

Kontaktirajte nas kako biste saznali rasporede edukacija ili kako biste dobili termin savjetovanja. 

1. Edukacija njegovatelja je veoma važan segment njege. Edukacijom se: 

a. podiže svijest njegovatelja o samoj bolesti, mogućnostima njege te samom toku bolesti,

b. podiže se nivo znanja o samoj bolesti,

c. pomaže njegovatelju da stekne neophodne vještine njegovanja osobe koja živi sa demencijom

čime se poboljšavaju okruženje i uslovi u kojima će živjeti osoba pogođena demencijom te joj se pruža mogućnost da ima dostojanstvene dane u nastavku svoga života i podiže kvalitet života uz manje izlaganja njegovatelja nepredviđenim situacijama usljed neznanja, preživljavanja stresa, zapadanja u depresivne epizode, samooptuživanja za stanje osobe koja živi sa demencijom te doživljavanja "burn out sindroma". 

Edukujemo: 

- medicinske radnike u zdravstvenim ustanovama te centrima za gerontološku i palijativnu skrb,

- ne-medicinske radnike - njegovatelje u ustanovama za socijalnu zaštitu

- neformalne njegovatelje - članove porodice pogođene osobe ili treće osobe koje će pomagati u domovima osoba pogođenih demencijom

- psihologe, različite terapeute i socijalne radnike  

2. Savjetovanje njegovatelja je nužno kako bi mogli osvježiti i unaprijediti svoje znanje, dobiti odgovore na pitanja iz prakse na koja ne mogu sami pronaći odgovore i rješenja, razmijeniti svoja iskustva sa nama ili drugim njegovateljima. 

Iz tog razloga organiziramo različite seminare, simpozije ili Alzheimer cafe-e. 

3. PREDAH je program kojim se pomaže njegovatelju da se odmori od svakodnevnog stresa, obnovi svoje socijalne veze i završi nagomilane obaveze. To znači da ćemo mi brinuti o osobi o kojoj brinete Vi. Ona je smještena u našem prostoru i mi preuzimamo odgovornost za nju.