Kao i uvijek nudimo vam nesvakidašnje iskustvo! iCoDem nastavlja tradiciju vodećeg događaja na temu demencije u Regionu Jugoistočne Evrope. Ove godine iCoDem/24 će se održati od 31. maja do 02. juna 2024. To će biti skup uživo puna tri dana, ispunjen brojnim predavanjima i radionicama odakle ćete ponijeti kući Zaključke o: nasilju nad osobama s demencijom, Zdravom starenju, palijativnoj njezi u demenciji, a neki od vas naučit će nešto novo o njezi u demenciji što će vam pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka ili u poslovnom razvoju koristeći Certifikat o pohađanju Dementia Master Class. Tri dana na tri lokacije i okruženja u skladu sa temama! Okupljamo predavače iz: BiH, Crne Gore, Hrvatske, S.Makedonije, Slovenije i Srbije. Ne oklijevajte uraditi registraciju što prije i obezbijediti sebi mjesto! As always we offer to you an extraordinary experience! iCoDem is continuing tradition the leading event on dementia in SE Europe Region. This year, iCoDem/24 will take place 31st May - 02nd June 2024. It will be onsite meeting in the full three days, filled with many lectures and workshops from where you will take away home Conclusions about: Violence against People with Dementia, Healthy Aging, Palliative Care in Dementia and some of you will learned something new about Dementia Care which will help you in doing everydays tasks or into business growth using Certificate of Attendance Dementia Master Class. Three days on the three locations and environments according topics! We gather lecturers from: BiH, Croatia, Monte Negro, N. Macedonia, Slovenia, Serbia. Don't hesitate, make your registration asap and ensure place to yourself!


  • Datum: 31.05.2024 08:00 - 02.06.2024 17:00
  • Lokacija hotel ibis Sarajevo (Mapa)

Opis

iCoDem se ove godine održava po 7. put pod nazivom "Palijativna njega u Demenciji".Radni Program iCoDem24.pdf 

UPUTA ZA KOTIZACIJE


1. Prvi tematski dan rezerviran je za svijest o demenciji. Čaroban prostor nekadašnjeg hamama, objekat star preko 500 godina a sada je Bošnjački Institut. Teme dana:

a) Nevidljivo nasilje nad osobama sa demencijom – zanemarivanje, napuštanje, zlostavljanje, zloupotreba prava njegovatelja, poremećaji u porodici radi imovine, institucionalizacija OsD – kada i pod kojim uslovima, zadržavanje dostojanstva u demenciji te pogled na demenciju sa aspekta vjere. Poslušat ćemo stavove: notara, advokata, Ombudsmena za ljudska prava te islamskog i katoličkog teologa ali naši gosti će biti i osobe #PrijateljiDemencije koji će govoriti o stvarnim primjerima iz života i iskustvima. Sesija će omogućiti učesnicima puno uključenje i sudjelovanje kroz otvorenu diskusiju.

b) Zdravo starenje - više nije pitanje da li mi želimo zdravo stariti nego se etablira kao prioritetno pitanje. Ljudi duže žive ali ujedno više vremena boluju od težih oboljenja. Upravo te dvije činjenice nas motivišu da zdravije živimo ne da bismo duže živjeli nego da bismo imali ljepši i ugodniji život. Upravo ova Sesija i Radionica će obrađivati temu i približiti nam benefite održavanja mozga i tijela zdravim. 

2. Drugi tematski dan ćemo obraditi temu „Palijativno zbrinjavanje u demenciji“. Lokacija je hotel ibis Sarajevo. Palijativna njega je problem čije ne razumijevanje vodi ne zadovoljavanju osnovnih potreba OsD. Palijativnu njegu regulativa pogrešno formuliše kao terapiju bola kod onkoloških bolesnika. Međutim palijativna njega je mnogo više od toga, a smo rijetki znaju šta ona podrazumijeva u odnosu na OsD. Stoga smo pažljivo odabrali partnere i predavače kako bismo podijelili iskustva praktičara da bismo kroz ekspertsku diskusiju mogli donijeli zaključke kojima možemo potači izmjenu regulative i poboljšanje pružene usluge  OsD čime bi one mogle dobiti jednak pristup uslugama kao i druge grupe.

3. Treći tematski dan će se odvijati na lokaciji Centar za Interdisciplinarne Studije Dr Zdravko Grebo u kampusu Univerziteta Sarajevo. Sadržaj trećeg dana je Dementia Master Class na kojem će poznati stručnjaci govoriti o njezi OsD kroz najvažnije teme njege. Učesnici će imati vremena za pitanja i odgovore na radionici.

Saradnici na projektu su: 

1. R. Hrvatska - psihijatrijska bolnica Ugljen, udruženje za palijativnu skrb hrvatskog liječničkog zbora

2. Sjeverna Makedonija - JZU specijalna bolnica za gerijatrijsku i palijativnu njegu "13 Noemvri"

3. Bosna i Hercegovina - psihijatrijska bolnica Jagomir, Centar za demenciju

Za sva pitanja i REGISTRACIJU UČEŠĆA pošaljite mail na icodem@demencija.org

iCoDem se kao naučni i međunarodni skup boduje najvišim brojem bodova od strane nadležnih komora a dobit ćete i CERTIFIKAT O UČEŠĆU NA DEMENTIA MASTER CLASS. 

Klikni na link ovdje i  pogledajte Naučni Odbor iCoDem/24